Ve dnech 24. 1. - 28. 1. se v Deštném v Orlických horách uskuteční extrémní závod psích spřežení. Letos je pořádán již 26. ročník Šediváčkova Longu jednoho z nejtěžších závodů v Evropě.

Přes 100 musherů z celé Evropy bude v několika kategoriích závodit se svými čtyřnohými parťáky. Chcete nahlédnout do drsného světa musherů? Jejich příprav? Chcete vidět nejdelší závod konaný ve střední Evropě na vlastní oči? Přijeďte se podívat. Základnou pro celý závod je chata Kristýna v osadě Jedlová v Deštném v Orlických horách. V okolí naleznete start závodu, zázemí pro návštěvníky, místo pro odpočinek psů a probíhá zde i vyhlášení závodů.

Doporučená místa návštěvy:

  • chata Kristýna – zázemí závodu, stake-outy, start a cíl většiny etap
  • Masarykova chata – snadná dostupnost, zhruba první třetina denní vzdálenosti
  • hřeben Orlických hor – zvláště mezi Šerlichem a Pěticestím jsou na spřežení krásné pohledy
  • chata Bedřichovka – vidět psy odpočívat
  • Zámeček – Pádolí – bivak – vidět psy odpočívat ve sněhu a mushery stanovat, je velký zážitek

Historie Šediváčkova Longu

První, pokusný závod proběhl v Orlických horách v únoru roku 1997.

Název Šediváčkův Long vznikl podle psa Šediváka. Pořadateli Pavlu Kučerovi utekli před začátkem prvního závodu dva psi a jeden z nich - sibiřský husky jménem Šedivák byl u vzdálené vesnice zastřelen místním občanem. Název tak vznikl na počest psa Šediváka, kvůli této smutné události.

V průběhu času byly vytvořeny dvě trasy - 222 a 333 km, které vedou po hřebenech Orlických hor.

Závod se tradičně pořádá poslední lednový týden.

Psí spřežení

Již od pradávna lidé v oblastech, kde je zima delší dobu než ostatní roční období, používali k přepravě osob i nákladů saně tažené spřežením psů.

V lidské povaze je posouvání možností a tak začaly vznikat sázky - jaký pes utáhne nejtěžší náklad, jaké spřežení je nejrychlejší atd. Tak vznikaly i různé soutěže psích spřežení.

V České republice tento sport začal nabývat na popularitě začátkem 80. let.

Pokud chcete nadýchat atmosféru mushingového sportu, přijeďte se podívat. Slavnostní zahájení s bohatým doprovodným programem pro veřejnost proběhne v úterý 24. ledna v 17. hodin v Deštném v Orlických horách na parkovišti pod sjezdovkami Skicentra. Zároveň odstartují závodníci účastnící se nejdelší trati tohoto závodu.