Zvládá váš pes základy poslušnosti? Perfektní! A co takhle další výzva? Agility má své kořeny v Anglii, kde vzniklo na sklonku sedmdesátých let minulého století pro pobavení diváků během výstavy psů. Inspirací se mu stal koňský parkur. Liší se v zásadě ve dvou věcech, používají se jiné druhy překážek a psovod nesedí na hřbetě zvířete. Cílem disciplíny je, aby pes zdolal trať s překážkami dle pokynů psovoda ve správném směru a pořadí, bez chyb a v co nejlepším čase.

Pes překonává překážky, zatímco páníček běží podél překážek a naviguje psa. K úspěchu je potřeba dobrý vztah mezi psem a psovodem, který posiluje vzájemnému porozumění. Psovod vede psa pouze gesty a slovy a pes musí všechny překážky překonávát dobrovolně. Pes je na volno, tedy nemá na sobě vodítko, ani obojek.

Aby se pes mohl účastnit oficiálních soutěžích musí mít výkonnostní průkaz, a být starší 18 měsíců. Podle nároků na výkon lze agility provozovat buď jako rekreační hru nebo jako vrcholový sport. V česku máme k dispozici i několik veřejných agility parků.

Jací psi jsou vhodní pro agility?

Agility kladou větší nároky na fyzičku psa. U mladších psů a štěňat probíhá výcvik jiným způsobem než u psů dospělých. Je vhodné se psem v raném věku postupovat pomalu zejména u skokových překážek a dostatečně motivovat. Mladý pes by měl plnou výšku překážky skákat až po dovyvinutí pohybového aparátu. Vhodnou přípravkou je sport Hoopers při kterém se neskáče, nejsou zde zónové překážky ani slalom. Podrobněji o tom s jakými psy vám půjde tréning Agility jako po másle se věnujeme v samostatném článku.

Jednotlivci nebo družstva?

Na větších závodech jsou otevírány kategorie jednotlivců nebo také kategorie družstev. Jelikož v jednotlivcích má člověk zodpovědnost pouze za sebe samého, ale v kategorii družstev běží prostě za všechny.

Kategorie

Z důvodu rozmanitosti psích plemen jsou překážky rozděleny do tří velikostních kategorií a do tří výkonnostních skupin. Na základě výšky mají stanovenou výšku překážek. Každý pes může závodit pouze v jedné z těchto kategorií. Základní kategorie jsou small (psi do 35 cm), medium (psi od 35 do 43 cm) a large (od 43 cm). V Česku můžeme mít dokonce 5 kategorií, kde máme rozšíření o kategorii extra small a mini large. Výkon psů je rozdělen na kategorii A1 a na kategorii pokročilejších závodníků, kde jsou spojené výkonnostní kategorie A2 a A3.

Důvody k penalizaci mohou být v zásadě tři – chyba, odmítnutí a překročení časového limitu. Úplná pravidla agilit se dočtete v soutěžním řádu FCI (platný a účinný od 4. 4. 2021). Parametry překážek ve směrnici pro překážky.

Parkur

Na parkuru je vhodné použít co možná nejvíce typů překážek. Způsobem rozmístění překážek je určen stupeň obtížnosti daného parkuru Každý parkur by měl vyžadovat rovnováhu mezi rychlostí a dovednostmi psa. Parkury se dělí na agility, které zahrnují všechny druhy překážek a jumping, které vynechávají zónové. V závislosti na kategorii musí pes překonat 15 - 22 překážek, přičemž nejméně 7 z nich musí být skokových, parkur musí mít délku 100 m až 220 m. Minimální vzdálenost mezi po sobě jdoucími překážkami je 5 - 7 metrů, u kategorie small 4 metry.

Skokové překážky

Technika skoku je v agility základním pilířem. Skoková gymnastik může být dobrou průpravou psa, při které se pes naučí správně točit, používat zadní nohy, prodlužovat skok a dobře se odrážet. Správným skokem předejde zranění psa na parkuru. U skokovek používáme pokyn „Skoč“ nebo „Hop“.

Kruh, #WKCDogShow

Jednoduchá a dvojitá skoková překážka.

Jednoduché skokové překážky se skládají z jedné laťky a dvou bočnic. Dvojitá skoková překážka je tvořena dvěma jednoduchými za sebou, umístěné tak, aby vytvořily dvojitý skok. První a poslední překážka je vždy skočka.

Viadukt nebo zeď

Kruh

Skok daleký

Přebíhající (zónové) překážky

  • Áčko (Šikmá stěna)
  • Houpačka
  • Kladina: pro tuto překážku použijte třeba povel „Nahoru“.
  • Probíhající překážky

  • Látkový tunel a pevný tunel: první seznámení se s tunelem může být náročné – některým pejskům se do tunelu chtít nebude. Naopak jezevčíci, se do něho budou hrnout instinktivně. Vhodný povel můžete zvolit „Tunel“ nebo „Skrz“.
  • Slalom: poprvé je vhodné psa připnout na vodítko a provést ho mezi sloupky, opakujte přitom povel např. „Slalom“ nebo zkráceně „Sla“.
  • Historie

    Vznikl okolo roku 1978 v Anglii. Popularitu získal v Londýně v roce 1987 na mezinárodní výstavě psů Crufts jako doplňkový program a odtud se následně rozšířil do celého světa a získal si velkou oblibu.První závod agility se v České republice konal v roce 1991, Klub agility České republiky byl založen o rok pozděj. V současné době je členem ČMKU prostřednictvím Českého kynologického svazu. Klub agility ČR pořádá každoročně otevřené mistrovství republiky v agility i mistrovství dětí a mládeže, koordinuje výběr reprezentace juniorů i dospělých na význačné evropské a světové akce a je zastoupen delegátem v komisi agility FCI.