Canicross je běh se psem, jedná se o kynologický terénní sport, kdy je jeden nebo více psů spojen s běžcem lanem nebo vodítkem. Canicross je volnočasová aktivita, která vám pomůže udržet vztah s vaším čtyřnohým parťákem.

Co na canicross potřebuji

Určitě je vhodné mít základní výbavu - sedák nebo bederní pás, na který připevníte vodítko, dále doporučujeme pohodlné a funkční oblečení a samozřejmě kvalitní boty.

Pro pejska je dobré pořídit postroj vhodný do tahu a kvalitní vodítko s amortizérem. U canicrossu daleko více než u trekkingu je důležité, aby vás váš pejsek poslouchal a ovládal alespoň základní povely ("stůj", "vpřed", "doprava", "doleva").

Jak začít s canicrossem

S canicrossem, stejně jako s jinými sporty začínáme postupně. Rozhodně nečekejte, že hned ze začátku budete běhat jako profík, zvlášť pokud teprve pracujete na své fyzičce. Běhání je velice individuální, někomu v začátcích vyhovuje střídat intervaly, někdo se rozeběhne a běží a někdo přejde k běhu postupně z rychlejší chůze. Určitě se nedá srovnávat běh v terénu s během na běhacím páse.

U pejska je dobré, aby zvládal základní povely. Určitě si projdete začátky, kdy pejsek neposlouchá, běží, krásně táhne a z ničeho nic se začmuchá nebo poběžíte svůj prozatím nejlepší běh a na pejska přijde "volání přírody" a rozhodně se skočit do nejbližší trávy a vyvenčit se.

Canicrossové závody

Většina závodů je dlouhých 2 - 7 km (nejčastěji 5 km). Pokud chcete najít parťáky pro trénink, podívejte se na stránky rozbehamecesko.cz nebo behejsepsem.cz. Potkáte se s běžci, kteří už mají nějaký ten kilometr v nohách a zjistíte zajímavé informace přímo z oboru. A pokud se cítíte na závody, tak zde je termínovka.

Kteří psi se hodí na canicross?

Jednoduchá otázka - všichni. Každý pes rád pracuje se svým páníčkem, a pokud se jedná o aktivní plemeno, tak se nemusíte bát s pejskem vyběhnout. Určitě si dejte pozor u plemen krátkolebých, kteří mohou mít dýchací potíže, u větších pejsků, pro které je lepší dog trekking. Kažopádně je opravdu jedno, jestli máte doma ohaře, pudla, borderku nebo křížence, běhat může každý. Jediné omezení je zdravotní stav a fyzická dospělost (pes by neměl mít zátěž, dokud nemá plně vyvinutý pohybový aparát).

Na co si dát pozor?

  • Před během je dobré se rozehřát - ideálně zahřívací několikaminutovou procházkou, zvolte takovou délku, aby se chlupáč stihl i vyvenčit.
  • Pro začátek volte takový terén, kde je minimum nerovností, je dobré začínat s délkou trasy jeden až dva kilometry, zvyknete si tak, že běžíte jako tým.
  • Dejte pozor na příliš teplé počasí, ať nepřehřejete psa. Ujistěte se, že má váš čtyřnohý parťák dostatek tekutin.
  • Při běhu z kopce je lepší, když pejsek běží za vámi nebo vedle vás.