Coursing je druh sportu, založený na přirozené touze psa lovit. Pes běhá buďto na oválu nebo na obyčejné louce, kde se pomocí kladek vytyčí trasa simulující běh zajíce. Následně se natáhne provázek, na jehož konci je nejčastěji igelitový střapec, který může být doplněný kousky kůže a psi mohou vyrazit na “lov”. Cílem psa je tedy ulovit kořist, která je tažená navijákem. Dal by se přirovnat k chrtím dostihům, baví však každého pejska, který rád aportuje nebo je nabitý energií a při procházce se jen tak neunaví. Zároveň psovod se příliš nenabehá.

Používá se dvojí způsob tažení návnady - klasický zajíc, nebo nekonečný zajíc.

Nejenom rychlost je důležitá, na coursingu se hodnotí 5 kritérií jako: vytrvalost, odolnost, horlivost, inteligence a až posledním kritériem je rychlost. Coursing sa obvykle běhá v párech, hodnotí se kteří ze psů by měl větší šance ulovit korist. Některé psy baví jen prohánět kořist, a proto coursing milujú. A mnozí sa snaží korist skutečně ulovit.

Je to sport zajímavý a plný napětí. Jedná se dvoukolový závod, kdy trať o délce cca 500 - 1 000 m je postavena tak, aby psi prokázali rychlost, štvavost (při smečce i spolupráci) a inteligenci, kterou návnadě různě nadbíhají.

Mezinárodní dostihový a coursingový řád platný od 1.1.2017