Tanec se psem, také dog dancing nebo Canine Freestyle, Musical Freestyle, Hellwork to Music. Všechny tyto názvy odkazují na atraktivní sport, jehož podstatou je předvedení psovodem sestavené choreografie na určitou hudební skladbu. Nejde o tanec, kdy se partneři pohbují v těsném objetí, spíše pes předvádí různé cviky, jakou jsou otočky, obíhání psovoda, panáčkování, chůze na zadních v rytmu hudby. Sestava se pak provádí v časovém limitu se svým psem. Pes musí být ovladatelný bez vodítka, protože všechny akce v dogdancingu probíhají na volno.

Není žádným tajemstvím, že psi milují skákání – na gauč, hosty, členy rodiny, ostatní psi. Je váš pes stejně šťastný na dvou packách jako na čtyřech? Pak ho nejspíš bude navit i dog dancing.

Co vše může pes v dogdancing předvádět? Konkrétní podoba vždy záleží na vkusu psovoda a schopnostech psa, každý se může vyjádřit podle svých představ. Při výběru prvků jste omezováni pouze svými schopnostmi a fantazii meze nekladou. Cvik nesmí neohrožovat zdraví psa. V obyčejných soutěžích nejsou povinné prvky, ty jsou jen v tzv. postupových zkouškách.

Výběr plemene

Dog dancing je otevřen všem psům, z praktických důvodů je však vhodnější pro střední a malá plemena. Důležitou vlastností psa je chuť do práce a ochota se učit novým věcem. Temperamentní pes se rychle učí, ale zase může z roztěkanosti dělat hodně chyb. S rozvážnějším psem se nemusíte vejít do časového limitu. Primitivní plemena, mají svůj vlastní svět a spolupráce s člověkem jim moc neříká. V dog dancingu se hodnotí i originalita, takže pokud budete soutěžit s neobvyklým plemenem, budete mít určitou výhodu. Taková border kolie, která sportu kraluje se musí více snažit aby porodce v soutěži zaujala.

Postupové zkoušky

Vedle závodění je možné skládat v Dogdancingu postupové zkoušky, které pořádá Dog Dancing Club Czech Republic. Zkoušek je celkem 12, titulů 8. Zkoušky se skládají ve všech divizích, a to ve třech stupních. Zkoušek první úrovně se smí účastnit štěňata ve věku 10 měsíců, zkoušek vyšší úrovně se smí účastnit psi starší jednoho roku.

Hodnotí se sladěnost pohybu hráče se psem, návaznost, originalita prvků, zájem a šikovnost psa. To vše je ale nezměřitelné a tak hodnocení nemůže být vždy 100% objektivní. Vznikala různá pravidla, která se snaží subjektivitu potlačit.

Jedním z prvků požadovaných při zkouškách je procházení psa pod nohama psovoda, což je u velkých psů hůře providitelné. Další prvky jsou třeba couvání, obcházení, chůze stranou, slalom nebo pivot, kdy se pes otáčí kolem osy předních nebo zadních nohou.

Kategorie, divize

V česku tuto aktivitu zastřešuje Dogdancing Club Czech Republic. Rozlišují 2 divize podle stylu sestavy.

Divize HtM - Heelwork to music

Heelwork má být podstatná část skladby provedena u nohy psovoda.

Divize F - Freestyle

Historie dog dancing

Tento sport pochází ze Spojeného království, kde vznikl z klasické poslušnosti (obedience), do které byly postupně přidávány různé cviky dnešního freestyle.