Máte aktivního psa, který miluje míčky? Flyball je sport který baví především rychlá a aktivní plemena psů. Na fyzickou kondici psovoda klade minimální nároky oproti ostatním psím sportům.

Soutěž je otevřena všem psům s dobrou fyzickou kondicí. Jedná se o týmový sport, protože se hraje ve čtyřčlenném týmu a je tedy důležitá souhra družstva a u psů jejich vzájemná snášenlivost. Flyball má velice napínavý průběh hry, užijete si dosyta diváckého rozčilení, radosti i zklamání.

Každý pes jeden po druhém zdolává dráhu dlouhou celkem 31 metrům, tato dráha obsahuje řadu čtyř skokových překážek. Výška překážek se pohybuje v rozmezí 17,5 - 35 cm. Psi se nejprve učí skákat přes překážky a rychle překonat čtyři za sebou. Na dráze je box, u kterého stojí člen družstva, tzv. nabíječ, který vkládá míčky do boxu pro každého psa. Na povel psovoda, který zůstává za startovní linií, vyběhne pes na dráhu a překoná překážky, naskočí na desku boxu (provede tzv. plaveckou otočku) – tím spustí mechaniku, která vystřelí míček. Pes chytí míček a aportuje ho zpět přes překážky k psovodovi. Každé družstvo musí mít k dispozici neděravé míčky libovolné barvy.

Při závodě se spolu utkávají dvě družstva na dvou stejných flyballových dráhách. Za každý tým startuje čtveřice psů libovolných plemen a velikostí. Nabíječ nesmí psům pomáhat žádnými pohyby, smí dávat pouze hlasové povely. Vyhrává družstvo, které má jako první v cíli posledního psa a úspěšně donesené všechny čtyři míčky.

Kategorie

Na velkých turnajích se týmy utkávají v divizích, do kterých jsou řazeni podle své výkonnosti. Díky tomu vůbec nevadí, že za nejrychlejšími týmy z první divize mohou jiné v nižších divizích zaostávat třeba až o deset vteřin.

Historie flyballu

Vznikl přibližně v 70. letech v americké Kalifornii. V roce 2003 byl založen Flyball Club České republiky. V Mladé Boleslavi na břehu Jizery se v roce 2008 konalo Mezinárodní mistrovství Evropy ve flyballu. Sešla se tu bezmála padesátka soutěžních týmů ze sedmi zemí.