Přivezli jste si štěně a už se u vás zabydlelo? Možná jste teď na vlastní kůži poznali, že pejsci se nerodí automaticky zcela poslušní a ovladatelní. Říkáte si, že je potřeba začít s nějakým výcvikem a výchovou? Někteří lidi si pořizují domácího mazlíčka a počítají s tím, že se bude chovat, jak si představují.

Psí školka je určena pro všechny rasy psů s průkazem i bez průkazu původu a hlavně pro jejich páníčky, kteří mají zájem svého pejska vychovat. Nejprve si ujasněme, že mezi výchovou a výcvikem je rozdíl. Vychovaní by měli být všichni psi, a zda potom pejsek projde nějakým konkretním výcvikem (agility, záchranářský, stopařina, obrany, obedience, atd.) už záleží na jeho majiteli.

V České republice je velké množství tzv. Základních kynologických organizací (ZKO) a cvičáků, kde je možné věnovat se výcviku a řada z nich nabízí i psí školku pro štěňata. Na cvičák rozhodně nepatří jen psi, kteří mají nějaký problém.

Jako v každé škole, začíná se od věcí důležitých a jednoduchých až po ty náročnější. Pro každé štěně je velmi důležitá doba socializace, dá se říct dokonce, že tato doba patří mezi nejdůležitější v celém životě psa. Nastavuje se během ní osobnost a povaha jedince dospělosti. Pejsek by se měl seznamovat s lidmi, dětmi, dalšími psy, dopravními prostředky, městským ruchem, mělo by se začít s výchovou. V psí školce budou stejně stará a velká štěňata pod dohledem a trenéři Vás navedou jak pracovat se psem, poradí jak řešit některé běžné situace a jak se vyvarovat zbytečným chybám.

Výchova je nejúčinější, pokud se pro samotného psa stane radostí a hrou. Školka pro štěňátka je vhodná pro všechny páníčky, kteří se chtějí naučit základy pozitivní motivace.

Pejsek a jeho pán se učí základní ovladatelnosti psa. Důležitým momentem je, že se tyto všechny věci učí v kolektivu ostatních účastníků školičky. Proto je potřebná i socializace pejsků. Učí se majitelé, jak zacházet se psem, který nemá rád ostatní pejsky nebo se jich na druhou stranu bojí. Každý majitel by měl svého pejska naučit poslouchat a zvládat, aby nedocházelo k nepříjemným situacím.

Kdy můžeme začít u štěněte s výchovou?

Pokud máte prvního pejska, můžete začít navštěvovat školku po prvním očkování. Se starším pejsky pak doporučujeme navštěvovat takové kurzy, kde vás naučí budovat si dobrý vztah s vaším psem, během výcviku budete mít možnost si s pejskem hodně hrát, odměňovat ho, výcvik bude pestrý a k jednotlivým pejskům budou přistupovat individuálně. Vy i váš pejsek se na cvičení budete těšit a výsledkem bude, že vás pejsek bude poslouchat i mimo cvičiště, bude Vám dobrým parťákem a kamarádem.

Co by měl každý vychovaný pejsek ovládat?

Nejdůležitějším povelem je určitě přivolání. A to za každé situace (když si pejsek hraje s jinými psy, vidí běžícího zajíce, běží k silnici, našel na zemi něco dobrého na zub). Dále jsou to povely sedni, lehni, zůstat v klidu na místě. Důležitá je také chůze u nohy a na vodítku.

Pes by měl zvládnout chůzi u nohy na vodítku, bez tahání i mezi ostatními psy, lidmi, rušivými podněty.

Někteří pejsci jsou temperamentější než jiní. Nadřazený postoj psa vůči menším či starším členům rodiny i agresivní chování vůči majiteli se dá nejlépe podchytit v počátku.