Závody v tahání břemene. Jde o mezinárodně uznávaný sport pro psy, ve kterém je úkolem psa roztáhnout naložený vozík se zátěží. Pes táhne zátěž po dráze o délce 6 až 10 metrů. Vyhrává pes, který utáhne nejvíce kilogramů v daném časovém limitu.

Vozík jede buď přímo po asfaltu, nebo po kolejnicích. Břemeno mohou být, ale také sáňky na sněhu.

Hlavní kritérium je, aby soutěžící pes byl zdravý, odhodlaný a silný. Pes potřebuje speciální pullingový postroj, který lépe rozloží váhu, kterou pes táhne. Táhnout na obojku je přísně zakázáno.

Při závodech jsou psi rozděleni podle pohlaví a váhy do celkem 6 kategorií:

  • A - psi do 28 kg
  • B - psi 28 až 40 kg
  • C - psi nad 40 kg
  • D - feny do 23 kg
  • E - feny 23 až 31 kg
  • F - feny nad 31 kg

Závodů se často účastní především Stafordi, Američtí boldoci, Američtí pitbullové a severské plemena, jako jsou Aljašští malamuti, Sibiřští husky, Grónští psi a občas i Samojedi. Pes má v soutěži osm pokusů a jeden opravný (opravu musí dělat v té váze, kterou nezvládl), časový limit na zvládnutí pokusu je 90 sec.

Kdy začít?

S tréninkem je lepší začínat lehce nejdříve ve stáří 10–12 měsíců. S opravdovou prací od 18 měsíců, ale klidně až od 24 měsíců. Důležitější je nechat psa dozrát.

Jak se soutěží?

Tréninku vyžaduje, aby si pes nejprve zvykl na postroj. Pro domácí přípravu je vhodné si vyrobit tréninkový vozík, ale v nouzi postačí pneumatika z automobilu, případě velký silný řetěz.

Pejsek oblečený do postroje a připnut na lano o délce minimálně 2 metry, které spojuje psa a vozík. Potom majitel rychlým krokem zajde za cílovou čáru a začne psa přivolávat. Po dobu celého pokusu nesmí tuto čáru překročit. Čas běží od chvíle, kdy majitel, v tomto sportu též nazývaný handler, pustí psa a končí buď vypršením časového limitu, nebo když vozík přejede cílovou čáru. Po celou dobu se nesmí handler dotknout psa ani nákladu a samozřejmě je přísně zakázáno používat jakékoliv pomůcky jako bič či rukáv, rovněž lákání na jiného psa (například na háravou fenu) je velmi striktně zakázáno. Vítězem kategorie se stává pes, který utáhl nejvyšší váhu. V případě shody rozhoduje čas, za který tuto zátěž dopravil do cíle.