V posledních letech města budují čím dál více oplocených psích hřišť a parků. Mají různou velikost a vybavení, ale všechny plní stejný účel: poskytnout psům místo, kde mohou volně běhat bez vodítka a stýkat se s ostatními psy. Ještě než vytáhnete packy a nohy z domu s umyslem navštívit toto místo, přečtěte si, zda je pro vás a vašeho psa vhodné.

1. Chraňte zdraví vašeho psa i ostatních

Do psího hřiště můžete vstoupit, pakliže je váš pes řádně naočkovány. Tento bod je zásadní zejména pro štěňata do 3 měsíců věku, které očkování teprve čeká a nebo nemají úplnou imunitu (zejména proti parvoviróze a psince). U zdravých, očkovaných psů je riziko onemocnění v důsledku návštěvy psího parku nízké.

Je vhodné mít psa také odčerveného a chráněného proti blechám a parazitům. Blechy jsou všude - včetně ježků, veverek, hlodavců. Nevoďte do psího výběhu nemocného psa. Ne všichni majitelé psů jsou ohleduplní, aby braly v úvahu zdravotní stav svých psů, takže je na vás, abyste si všímali známek špatného zdraví u ostatních psů a chránili svého psa před interakcí s nemocným zvířetem.

Pokud máte fenu, během hárání se prosím zdržte návštěv psího parku. Během hárání můžete vidět změnu chování u fen a její přítomnost by mohla ostatní psy rozptylovat a mohla by být i důvodem rvaček psů.

2. Zkontrolujte místo

Ještě před vstupem do psího parku či hřiště je určitě dobré zhodnit prostředí a zkontrolovat možné rizika. Projděte se po obvodu parku, abyste viděli, jací jiní psi se v parku nacházejí a zda je jejich styl hry vhodný pro vašeho psa. Během kontroly zároveň dáte svému psovi čas na aklimatizaci v novém prostředí a i ostatní přítomný psi mají čas si všimnou toho vašeho a projevit se.

  • Na psím hřišti může být narušený plot nebo může být podhrabán. Pokud má váš pes tendenci utíkat, zkontrolujte celý obvod hřiště.
  • Pokud jsou na starší dřevěné překážky a váš pes by se po nich rád proháněl, podívejte se zda z nich netrčí (rezavé) hřebíky.
  • Ve výběhu a okolí se můžou nacházet zbytky jídla a exkrementy, pokud váš pes sežere všechno na co příjde, můžete mu nasadit náhubek.
  • Pokud jde o místo, na kterém by se mohli vyskytovat narkomani, bezdomovci apod., zkontrolujte zda někde nejsou pohozené injekční stříkačky, střepy a cigarety.

3. Zjistěte něco o ostatních psech

Aby se návštěva nestala nebezpečnou a utrpením zejména pro ostatní lidi a zvířata, není dobré do parku vodit agresivní a špatně socializované psy. Během kontroly psího parku sledujte ostatní psy. Jak moc se dokáží soustředit a poslouchat své majitele. Psi ponechaní sami sobě bez pozornosti majitele, kteří neprošli žádným výcvikem a zdají se, že ignorují pána, mohou být nepředvídatelní.

Podívejte se, zda některý pes nemá na sobě žlutou stužku nebo šátek. Tento fenomén vzniknul ve Švédsku v roce 2012. Žlutá barva evokuje varování a také tato stužka znamená, že jde o psa, kterému je lepší se vyhnout.

Můžete popovídat s majiteli ostatních psů, pokud jsou poblíž, a zjistit, zda jsou s nimi vaši psi kompatibilní.

  • Je poměrně běžné, že se vzájemně nesnesou psi se psama nebo fenky s fenkama.
  • Pokud máte trpasličího psa a v parku se nachází velcí psi, buďte opatrní.

Nezapomeňte, že ne všichni psi jsou společenští. Netlačte svého psa do situace, která mu může být nepříjemná. Váš pes vám naznačí, pokud se cítí nepříjemně, proto věnujte nějaký čas sledováním řeči těla vašeho psa. Ocas mezi nohama, skloněná hlava, skloněné tělo, sklopené uši, to jsou některé ze způsobů, kterými vám váš pes sdělí, že je nesvůj nebo se bojí.

4. Zavírejte branku

Pokud jste se rozhodli vstoupit, ujistěte se, že jsou brány zavřené. Dávejte také pozor, jak majitelé ostatních psů během vašeho pobytu v parku odcházejí, protože také mohou úplně zapomenout zavřít.

Nejlepší také je, pokud je ohrada parku vybavena dvojitými vraty nebo vnitřním "záchytným kotcem" u vchodu, aby lidé a jejich psi mohli vstupovat a vystupovat, aniž by omylem nechali jiné psy proklouznout ven z parku.

5. Co si vzít sebou

Vždy mějte po ruce vodítko. Nikdy nevíte, kdy se dva psi nepohodnou a budete svého psa rychle odvézt.

Pokud je váš pes hodně aktivní a běhá, zvažte sebou vzít vodu.

V zimních měsících, kdy se den krátí a viditelnost psa při venčení klesá je vhodné pořídit psovi svítící obojek. Ušetříte si mnoužrání, do míst, kde se tma hýbe.

Můžete si s sebou vzít míček nebo hračku, abyste podpořili interakci. Přineste si pamlsky, abyste podpořili výcvik, a zároveň hlídejte, aby mezi přítomnými psy nedocházelo k problémům s hlídáním potravy. Tato interakce také udržuje harmonii v psím parku, protože všichni přítomní psi se pak nesoustředí pouze na sebe navzájem.

6. Střet s nezvanými hosty

Může se stát, že v parku jsou lidé, kteří tam nemají co dělat. Tak jako pes na dětské hřiště nepatří, tak na psí hřiště nepatří malé děti. Pokud nevíte, jak váš pes reaguje na dítě, nebo jestli hrozí, že by jej zápalu hry mohl srazit nebo jinak zranit, radši domluvte rodičům, ať si jdou hrát jinam. Může vám hrát do karet, že v návštěvním řádu psích hřišť bývá uvedeno, aby rodiče malé děti do prostoru nevodili. Uvědomte si, že vy nesete ze zákona zodpovědnost za škody, způsobené psem. Dětských hřišt bývá ve městech násobně více, než psích parků, takže určitě najdou vhodnější místo.

7. Uklízejte exkrementy

Sbírat hovínka není ostuda. Ostuda je nechat ho ležet uprostřed chodníku i na trávníku v parku. Nikdo nemá povinnosti po vás sbírat nepořádek.