Pejsek vám změní život. A to na dlouhou dobu. Právě proto je pořízení psa potřeba důkladně zvážit. Budete muset ve svém životě udělat určité změny, jste na ně připraveni?

Otázky, které si položte před pořízením psa:

Máte na psa dostatek času?

Pejsek vyžaduje čas a péči. Potřebuje venčit, potřebuje pohyb, potřebuje mít přístup k čisté vodě, musíme se o něj starat.

Pracujete? A na plný úvazek? Zvládnete skloubit své pracovní povinnosti s potřebami pejska? A nejenom své pracovní povinnosti, ale i ostatní povinnosti?

Pro někoho, kdo je v životě zaneprázdněný může být pejsek přítěž, pro někoho může být pejsek parťák, ale vždy počítejte, že si ukrojíte část svého času a tento čas budete muset věnovat svému parťákovi.

Co pejskovi můžete nabídnout?

Máte zahradu? Máte bezpečnou domácnost? Jste zodpovědní? Milující? Sportujete? Cestujete nebo chodíte na časté a dlouhé procházky do přírody? Stane se váš pejsek vaším parťákem pro život, nebo s ním chcete pracovat?

Při pořízení psa vždy myslete, co můžete nabídnout vy. On sám vám nabídne úplně všechno, co má. Vy pro něj budete to nejdůležitější v životě, dá vám všechnu svou lásku, pozornost, přinese vám spoustu radosti a jednoduše obohatí váš život (pokud zrovna není v pubertě :D). Dokážete být svému pejskovi i vy dobrým parťákem?

Můžete si finančně dovolit psa?

Pejsek, to není jenom pořizovací cena a počáteční výbava.

Váš pes bude chtít jíst – denně. a pokud chcete, aby váš parťák byl zdravý, vitální a dlouho živý, tak je potřeba mu dodat kvalitní stravu. BARF nebo granule v prémiové nebo superprémiové kvalitě. Granule za 300 Kč 10 kg nejsou moc vhodným krmivem.

Máme tu veterinární výlohy – minimálně vás čeká pravidelné očkování, ale počítejte s tím, že ke stáří pejska mohou nastat různé nemoci a náklady na jeho zdraví se budou zvyšovat. Samozřejmě se můžete pojistit pojištěním, ale o tom si napíšeme příště.

Nezapomínejte i na péči o pejska, ta také něco stojí, zvlášť když si pořídíte pejska, který vyžaduje pravidelné stříhání.

Kdo vše žije ve vaší domácnosti?

Máte děti? Jak staré? Zvládnou příchod pejska? Pravděpodobně je budete muset naučit, jak se k pejskovi chovat a vysvětlujte ročnímu miminku, že nemá vylévat vodu z misky… A co jiná zvířata? Jak budou reagovat na nový přírůstek do rodiny? Máte čas a prostor, aby si na sebe mohli zvykat postupně?

Cestujete hodně?

Pokud ano, budete brát vašeho psa s sebou?

A když nebude v době vaší dovolené pejsek s vámi, kdo se o něj postará? Máte někoho, komu ho můžete svěřit? Máte finance na psí hotel nebo chůvu?

 

Dospělý pes nebo štěně?

Pokud máte jasno, že pejska chcete a že vše zvládnete, tak vás čeká další rozhodnutí… pořídit si dospělého psa nebo štěně?

Dospělý pes

Pořízení dospělého psa je ve většině případů dobrým skutkem, adoptujete si pejska od bývalého majitele, chovatele nebo z útulku a dáte mu příležitost na nový domov. Některá města podporují adopci psů a tak jsou pejsci z útulku osvobozeni od poplatků za psa.

Ovšem nesmíme zapomenout, že pejsek má už něco za sebou, určité zkušenosti, které mohou vyplavat na povrch postupem času.

Při adopci dospělého pejska se určitě snažte zjistit veškeré informace o jeho bývalém životě.

Štěně

Pořízení štěněte je jako nepopsaná kniha. Přivezete si roztomilý uzlíček a čekají vás nové a společné zážitky.

Ovšem nezapomínejte, že malé štěně potřebuje častěji jíst (5 – 6× denně), potřebuje častější venčení (malé štěně může čůrat i každé 2 hodiny, je vám jasné, že pokud budete 8 hodin v práci, najdete doma spoustu loužiček, dozvíte se od rozčilených sousedů, že štěně celý den intenzivně vylo, nebo najdete rozkousaný nábytek?) a nezapomínejte na výchovu, která u štěněte a následně puberťáka zabere pár měsíců a spoustu času.

Pes s průkazem původu nebo bez?

Ať už se rozhodnete pro dospělého psa nebo štěně, vždy máme na výběr, zda si pořídíme psa s průkazem původu nebo ne. Ano, věřte – nevěřte, existuje spousta dospělých psů s průkazem původu, kteří jsou k adopci.

Průkaz původu psa slouží nejenom k „prokázání původu“. Průkaz původu můžete považovat za rodný list štěněte, kde naleznete předky několik generací zpět. Zároveň máte jistotu, že kupujete psa plemene, kterého jste si vybrali, to znamená, že splňuje standardy plemene. Existuje spousta inzerátů typu „prodám štěně bez PP po rodičích s PP“. Osobně na toto neslyším, pokud pes nemá štěně s PP, znamená to, že nemusí být vhodný do chovu, například kvůli špatné povaze nebo špatnému zdraví a při výběru psa je dobré brát v úvahu povahu svého budoucího parťáka. Průkaz původu vás opravňuje založit chovatelskou stanici a chovat psy s PP, zároveň můžete s pejskem na výstavy a různé soutěže atd.

 

Jaký typ psa?

Chci si pořídit velké plemeno psa, střední nebo malé? Je to můj první pes? Mám zkušenosti s výchovou a výcvikem? Bude mi pes dělat společnost? Je to pes do bytu nebo na zahradu? Má pes hlídat? Budu se psem sportovat? Chci se věnovat nějaké aktivitě? Chci psa do chovu?

Kolik mám čas na péči o psa? Kolik mám času na venčení?

Typů psů je několik a každý si vybere toho svého, ať je to moderní buldoček, jorkšírský teriér do kabelky, Kavkazský pastevecký pes, který ohlídá rodinu i majetek, belgický ovčák skvělý na výcvik nebo Kavalír King Charles španěl, který dělal společnost královnám.

Výběr je široký, můžete vybírat podle vzhledu i preferované povahy, ale vždy zvažte své možnosti.