Tvary lebek psů se od sebe navzájem tak moc liší, že tyto rozdíly definují samotné plemena. Když byste si měli vybavit psa s „rozpláclým čumákem“ dost pravděpodobně vám na mysl příjde jako první mops nebo buldoček. Nezapomínejme ale také na anglického a francouzského buldočka, pekynéze, shih-tzu, bostonského teriéra a japonského china. Mopsi jsou psi s nejkratší hlavou mezi všemi psy. Morfologie psů s krátkou lebkou se velmi liší od ostatních plemen psů, ale také od prapředka vlka.

Obliba krátkolebých (brachycefalických) plemen v posledních letech rostla po celém světě. Není divu, krátký čumák, velké oči, nízké tělo připadá lidem vtipné až roztomilé. Chrochtání či chrápání zaujme, kdekoho rozveselí. Pro brachycefalická plemena je typický krátký, nahoru směřující čenich, mohutná a zakulacená hlava a podhryz. Tito psi mají také přátelskou a hravou pobahu, jsou trochu jako klauni mezi psy.

Šlechtění vede ke stále se zvětšující dysmorfologii lebek psů. Variabilita sahá od psů s dlouhým čumákem (dlouholebá), jako jsou chrti, až po krátkolebé, mezi které patří mastif a stafordšírský bulteriér.

Články1,2 zkoumají geny, které určují brachycefalitický tvar lebky. Pomocí genetické analýzy vědci identifikovali pět oblastí psího genomu, které jsou spojeny s brachycefalií psů. Vytvořili 3D podoby lebek psů, na kterých měřili všechny důležité míry psích hlav.

Nalezli jedinou mutaci v genu zvaném Kostní morfogenetický protein (BMP3), která byl přítomný téměř u všech malých krátkolebých plemen psů.

Tyto plemena mají společnou mutaci, která potlačuje gen nazvaný SMOC2. Tento gen kóduje protein, jenž umožňuje buňkám vytvářet tkáň což může mít za následek kratší čelist. U ryb bylo prokázáno, že je důležitý pro formování hlavy. Vědci předpokládají, že jsou do procesu zkracování hlavy zapojené i další skupiny genů, protože samotná mutace potlačující SMOC2 by sama zvládla zmenšit mopsí hlavu nanejvíš o 36 procent.

  1. Variation of BMP3 Contributes to Dog Breed Skull Diversity
  2. Canine Brachycephaly Is Associated with a Retrotransposon-Mediated Missplicing of SMOC2
  3. Diplomka Genetic variation in genes associated with canine brachycephaly