Pojistit nebo nepojistit? Základní otázka. Váš čtyřnohý chlupáč je nejenom radost, ale také zodpovědnost. Nezapomínejte na to. Pokud něco zničí, škoda jde za vámi. A nebavíme se pouze o ničení. Veterinární péče se může také prodražit. Právě proto spousta majitelů, a v posledních letech stále více, preferuje odkládání menší měsíční částky postupně v podobě pojištění pro domácí mazlíčky.

Pojištění psa funguje podobně jako pojištění pro lidi. Měsíčně, ročně nebo jednorázově platíte určitou částku, a pokud nastane pojistná situace, tj. situace, která způsobuje škodu pojištěnému a proti které se pojištění pojistil u pojišťovny. Tato situace je náhodnou a nepředvídatelná, tak vám pojišťovna proplatí náklady (nebo alespoň jejich část). Lidsky řečeno – váš pejsek náhle onemocní, nebo má nečekaný úraz. Váš miláček zničí nějaké vybavení bytu nebo drahou elektroniku. A podobné situace.

Pojištění zdravotních nákladů psa

Jedná se o nejčastěji vyhledávané pojištění pro psy. Všichni pejskaři vědí, že veterinární poplatky nejsou zrovna nízké. Nemluvě o tom, když u pejska nastanou nečekané zdravotní komplikace – úraz, nemoc, cokoliv. Výdaje na veterinární péči se pak mohou poměrně dost prodražit. Pojištění nepokrývá pravidelné a preventivní návštěvy u veterináře. Pojištění vám každopádně pomůže ušetřit nemalé výdaje.

Další druhy pojištění

  • Pojištění odpovědnosti – toto pojištění slouží právě pro případ, že váš pejsek něco vyvede nebo zničí. V podstatě funguje jako pojistka „na blbost“ pro lidi.
  • Cestovní pojištění – stejné jako u lidí, cestovní pojištění pro psy hradí výdaje za zdraví v zahraničí. Většinou se platí jednorázově a sjednává se na dobu, kdy budete pobývat v zahraničí, například na dovolenou.

Pojištění pro domácí mazlíčky PetExpert

Momentálně nejoblíbenější pojištění pro domácí mazlíčky v České republice. Mají vysoké plnění, rychlé vypořádání a spoustu služeb navíc. Pojistí vašeho mazlíka od 299,- Kč měsíčně a v pojištění můžete mít odpovědnost za škodu, veterinární náklady, náklady na nalezení, náklady na opatrování, náklady v případě ztráty nebo krádeže a náklady na smrt. Pojištění je zaštítěné pojišťovnou ČSOB. Největší výhoda je v tom, že u veterináře zaplatíte pouze spoluúčast (mají smluvených až 85% ordinací), nahlásíte číslo pojistky a z té jsou hrazeny zbylé náklady. Nevýhoda je, že nekryje žádné výlohy v zahraničí.

Generali - pojištění domácích mazlíčků

Dalším poměrně oblíbeným pojištěním psů i koček je od pojišťovny Generali. Toto pojištění je jednoduché, přehledné podmínky, lze uzavřít on-line. Pojistit můžete svému mazlíkovi zdraví, odpovědnost za škodu a smrt. Pojištění psi musí být čipovaní. Psy do 40 kg pojistí max. do 8 let. Psi pod 40 kg pojisí maximálně do věku 4 let.

Další pojistky jsou od pojistitelů:

  1. ČPP
  2. Halali
  3. Colonnade

Jak vybrat pojištění pro psa a podle čeho vybírat

Při výběru správné pojistky pro vašeho chlupáče vás bude zajímat, co všechno pojištění pokrývá, kolik zaplatíte, co ovlivňuje cenu a jakého psa lze nebo nelze pojistit. Většina pojišťoven nepojistí starší nebo už nemocné psy.

Pojištění psů obvykle pokrývá

  • pojištění zdraví psa
  • pojištění odpovědnosti za psa

Některé pojišťovny mají krytí výloh i v EU, jiné pouze v ČR a do EU si musíte pořídit cestovní pojištění. Dále pojišťovny nabízejí i balíčky, ve kterých jsou extra služby – pojištění zdraví psa, pojištění odpovědnosti psa, krytí nákladů v případě ztráty nebo krádeže psa, náklady na hlídání v případech, že se nemůžete o pejska postarat sami, atd., pojištění pro případ smrti psa (uspání veterinářem, náklady na pohřeb).

Tyto balíčky se liší podle vybrané pojišťovny a podle ceny za pojistku.

Požadavky pojišťoven

  1. Čip - čipování psa je povinné ze zákona.
  2. Očkování - některé pojišťovny vyžadují, aby měl pejsek aktuální očkování, to je ovšem nutné mít i pokud berete pejska na veřejnost.
  3. Zdraví - pojišťovny nepojistí pejska, který má vrozenou vadu nebo chronické onemocnění, případně se pojistka upraví a na tyto vady se nebude vztahovat pojistné plnění.
  4. Stáří - většina pojišťoven nepojistí pejska - seniora. U starších pejsků se očekávají vyšší výlohy na zdraví a tak pojišťovny nepřibírají do pojištění psy od určitého věku.
  5. Kondice - pokud je váš pes extrémně obézní, často s vámi pojišťovna pojistku neuzavře, stejně tak pejsky ve špatné kondici. Pokud váš pes sportuje na nějaké vyšší úrovni, pak je možné, že vám pojišťovna upraví pojistné podmínky.

Vrátíme se tedy k prvotní otázce: Pojistit nebo nepojistit? To je na vás. Pro někoho je příjemnější odkládat pár stovek měsíčně a mít jistotu, že až nastanou nečekané výdaje, tak mají koho kontaktovat. Někteří si šetří na tyto nečekané výdaje stranou. A někteří to neřeší, dokud to není aktuální. Je jen na vás, kdy se začnete připravovat. Pravda je ta, že stáří "něco" stojí a je jedno, jestli se jedná o psí nebo lidské stáří. Vždy nám stoupnou náklady na zdraví. Váš pejsek je vaše zodpovědnost a je dobré být připravený dopředu a to i přes to, myšlenky na stáří nebo nemoci pejska se mohou momentálně zdát vzdálené…