Přemýšleli jste někdy na tím, co všechno mít doma pro případ první pomoci?

Tady máte pár tipů. Nezapomeňte však na nějaký vhodný obal, ve kterém to můžete převážet třeba při výletech autem. Zvažte jestli do něj nedat i očkovací průkaz, který se hodí kdykoliv je nutné navštívit veterináře.

 

Dezinfekce (Betadine)

Dezinfekce je v první řadě, co by nemělo chybět. Využijete ji častěji, než si myslíte. Ideální je ji rozředit v poměru 1:10, nebo 1:100, tak aby výsledná barva byla barva rumu. Osobně ji mám v označené lahvičce se stříkací hlavou.

 

Pinzeta na klíšťata/háček na klíšťata

Obecně vytahovač na klíšťata použijete v období jara až podzimu, ale jsou-li teplé zimy, našla jsem i v zimě. Je mnoho způsobů, jak vytahovat klíšťata, každý má svůj.

Za mě můžu doporučit:

  1. vydesinfikovat pinzetu a utřít
  2. uchytit klíště
  3. točit, nebo viklat podle velikosti a místa nalezení a vytáhnout
  4. dát klíště do toaletního papíru, spláchnout
  5. vydesinfikovat a utřít pinzetu

 

Nůžky

Nůžek si také můžete vybrat mnoho.

Obecně se doporučují:

  • Rovné – na úpravu srsti nejen kolem rány
  • Se zakulacenými hroty – na úpravu tlapek, neposlušných psů (není tak velké riziko střihnutí jako u rovných), popřípadě většího vystříhání kolem rány
  • Na drápky, popřípadě kleště

 

Teploměr

Normální teplota u psů je 37 – 39°C. Cokoliv nad, nebo po je na rychlé zvážení veterináře.

Teplota se měří vždy v konečníku. Vždy se špička teploměru pokape kuchyňským olejem, pro lepší zavedení. Teplotu poznáte převážně apatií (nechutí cokoliv dělat), nebo únavou, nechutenstvím, aj.. Vždy je nejlepší zavolat veterináři a domluvit další postup s ním. Před zavoláním je dobré si uvědomit, co všechno pes dělal/žral za posledních 12 hodin.

Není vhodné řešit, zda má pes teplý čumák či uši. Ten může mít teplý i vlivem vnější teploty (parné léto), nebo běháním.

 

Prostředky proti průjmu a zvracení

Peroxid vodíku

Peroxid vodíku se u psů často používá jako prostředek pro podporu zvracení pokud sežral něco nebezpečného. Pro vyvolání zvracení použijte peroxid vodíku 3% zředěný vodou v poměru 1:1 s 1 polévkovou lžící na 10 kg váhy psa.

Aktivní uhlí

Při průjmu se používá živočišné uhlí. Většinou se aplikuje ústně ve formě tablet nebo prášku, který se smíchá s jídlem. Dávkování je vždy v souladu s příbalovým letákem.

 

Šátky

Šátky či sterilní obvazy použijete v případě nějakého otevřeného krvácení, nebo pro rychlou fixaci zlomenin či jiných poranění.

 

Stříkačky

Stříkačky většinou nejsou standardem, ale jsou vhodné například pro rozředění desinfekce, nebo peroxidu, důležitá je však čistota.

 

Sáčky

Sáčky jsou nezbytnou součástí každého pejskaře. Řeknete si, že jsou jen na exkrementy? To ovšem není pravda! Hodí se ve chvíli, když nemáte kam dát odpadky, nebo zabalit třeba špinavé hračky.

Pokud se nebojíte zvíře ošetřit a více aspoň trošku jak, je dobré pořídit i strojek na srst a v případě škrábance, menší tržné rány, můžete místo oholit, vydesinfikovat (má cenu, i když si to pejsek líže) a ošetřovat, dokud se to nezhojí. Ale pokud se Vám nebude cokoli zdát, ihned se vydejte ke zvěrolékaři.

 

Pozor na lidské léky

V žádném případě psu nepodávejte léky na bolest, nebo snížení horečky jako paralen, panadol, ibuprofen, ibalgin, ani jiná podobná léčiva určená lidem. Tyto léky obsahují účinnou látku ibuprofen a nedoporučují se podávat psům. Ibuprofen může psům způsobit škodlivé účinky, jako je poškození jater a ledvin, zvracení, průjem a krvácení do trávicího traktu. Místo toho by měl být v případě potřeby vybrán lék určený speciálně pro psy.